NM i orientering

De norske mesterskapene i orientering eller o-løp avholdes hvert år. Totalt skal det deles ut medaljer i syv grener og disse er: Sprint, sprintstafett, langdistanse, mellomdistanse, stafett, natt og ultralang- distanse. Men i motsetning til flere andre idrettsgrener så er det vanlig at mesterskapene avholdes separat. En by arrangere NM i sprint og sprintstafett, en annen arrangere de litt lengre distanser under det som kalles for NM-uka, en tredje avholder NM i natt orienteringsløp og til slutt er det eget mesterskap for ultralang distanse.

Det er ikke så veldig stor forskjell på lengden av de mange løp. Den korteste som er sprinten går gjerne over 2.5 – 3.0 km og den lengste distansen er på mellom 22 – 25 km når det løpes ultralang- distanse. Av den grunn er det mange av de beste løperne som deltar på flere distanser og dette er også en av grunnene til at arrangementene avholdes på forskjellig tid av året. Sprint-NM er gjerne i mai eller juni måned, i løpet av sommeren eller tidlig på høsten arrangeres så ultralangdistanse mesterskapet og i september er det så tid for det største arrangementet, som er NM-uka.

De beste løperne

NM har vært arrangert helt siden 1936 og siden den gang har det vært mange gode løpere som har gjort seg bemerket. Likevel er det en hos damene og en hos herrene som skiller seg ut som de med flest medaljer. Hos damene er det Hanne Cesilie Staff som har vunnet totalt 40 medaljer i ulike o-løp. Hun er ikke aktiv lengre etter å ha lagt opp etter VM i 2004, men før den tid rakk hun å bli verdensmester fire ganger og norgesmester hele 36 ganger, herav 27 individuelt og 9 i stafett. Hun var veldig allsidig, noe som kan sees ut fra at hun ble verdensmester på kort, mellom og langdistanse.

Hos herrene er det Håvard Tveite som skiller seg ut. Han løp for Ås i Akershus og vant VM i stafett for Norge to ganger, i 1987 og 1989. Individuelt ble det til en bronsemedalje i 1989. Men hjemme i Norge har han vunnet hele 31 medaljer og dette plassere han som mestvinnende i historien. Han vant totalt 20 norgesmesterskap og syv av disse er innen ultralangdistanse. Men nye løpere er på vei og kanskje det ikke går mange år før han må vike fra 1.plassen. En av nåtidens dominerende løpere, Olav Lundanes, har således allerede 23 medaljer totalt og har vunnet NM hele 17 ganger. Han er fortsatt blant favorittene til de kommende norgesmesterskaper og man skal derfor ikke se bort ifra at han blir Norges mestvinnende o-løper gjennom tiden.

Kommende NM

De kommende norgesmesterskaper blir arrangert på spennende steder. Når løperne gjør seg klar til neste mesterskap på den korte distansen, så skjer dette i Stavanger og Sandnes. Her er man godt i gang med å forberede spennende løyper med helt nye terrengsperringer. Det største arrangementet, som er NM-uka, skjer ved innsjøen Vegår i Aust-Agder. Her skal det kjempes om NM på de mellomste distansene samt stafett og med mange hundre deltakere er det et stort arrangement. Her vil det være mulig å bo tett ved arenaen da arrangørene har laget en avtale med Vegårtun Leirsted om leie av hele 230 sengeplasser. På den måten slipper mange deltakere å måtte kjøre langt etter hvert enkelt løp og får bedre forberedelsesmuligheter. Den lengste distansen blir arrangert i Telemark av Høydalsmo IL og nattløpet skal foregå i Drammensmarka, samme helgen som det også blir arrangert finale i norgescupen.