Om Midt-Norsk Mesterskap

Orientering er kanskje ikke den største idretten i Norge. Men, det er faktisk mange som dyrker denne sporten og det er en fantastisk måte å komme seg ut i naturen på, samtidig med at man får mosjon, har det moro og lærer seg nye ferdigheter. For det er ikke helt enkelt å komme seg raskest mulig gjennom en løype, kun ved hjelp av kompass og kart samt sunn fornuft. I tillegg er terrenget ikke akkurat flatt, hvilket er med til å gjøre det ekstra spennende underveis. I de siste årene har det kommet nye muligheter for dem som ønsker å dyrke orienteringsløp hele året. Siden Norge er hva vi kan kalle for et vintersportsparadis, hvorfor da ikke bli med på orientering på ski? Her gjelder samme regler som med vanlig orientering, finn frem fra start til mål og husk at du må forbi de poster som er lagt ut underveis.

Midt-Norge

Midt-Norge er en av regionene i Norge hvor det mange orienteringsløpere og samtidig en natur som er perfekt til orientering. Til tider kan det være litt diskusjon om hvilke fylker som egentlig hører med til denne delen av Norge, men alle er gjerne enige om de to Trøndelagsfylkene, Nord- og Sør-Trøndelag som en del av Midt-Norge. I tillegg er enten hele eller deler av Møre og Romsdal også med samt den nordlige delen av Østerdalen og Helgeland i Nordland fylke.

I denne regionen avholdes det egne mesterskaper innen orientering, disse kalles for Midt-Norsk Mesterskap eller MNM i orientering og gjelder for alle klubber i denne landsdelen, inklusiv OK Fjell, Røros og Ålen fra Nord-Østerdal. Her arrangeres det både individuelle konkurranser og stafett. Mesterskapet blir avholdt etter Norges Orienteringsforbunds (NOF) sine konkurranseregler og foregår ut fra de klasseinndelinger som også brukes til de Norske Mesterskapene.

Ulike klasser

For å sikre at mesterskapene blir så jevne som mulig blir damer og herrer inndelt klasser.  Disse klassene varierer og på sprint distansene er det gjerne annerledes enn på de lange løp. For både damer og herrer gjelder følgende klasseinndeling på sprinten til MNM: 13-14 år, 15-16 år, 17-18 år, 19-20 år, 21-39 år, 40 – 49 år og så videre opptil de eldste på over 80 år. Det er vanlig at deltakerne kan sjekke informasjon om løypen på forhånd slik at de får en ide om hva som venter. På sprinten vil det gjerne være beskrevet at løypen f.eks. er tilpasset en vinnertid på 15 minutter i gruppe H17, altså herregruppen på 17-18 år. Terrenget vil bli beskrevet slik: Hovedsakelig boligfelt, men også noen gressarealer samt innslag av stor skog og områder med mye undervegetasjon og beitemark.

Når det gjelder de litt lengre distansene så vil beskrivelsen selvsagt være lengre slik at deltakerne ved hva som venter, uten de får noe beskjed om hvor ruten går. Dette får de beskjed om når kart med postene blir utdelt rett før start. Det avholdes også MNM i langdistanse i alle aldersbestemte klasser og lengden på løypen vil variere innen den enkelte klassen. Sist men ikke minst står det også stafett på programmet ved MNM arrangementer og her er det en del færre klasser som skal konkurrerer mot hverandre.