Skiorientering: Spennende idrett med stort potensiale i Norge!

Nye idrettsgrener kommer til fra tid til annen og de utspringer gjerne av allerede eksisterende idretter. Dette gjør seg også gjeldende for skiorientering som kombinerer orientering og langrenn. Her gjelder det å finne vei gjennom vinterlandskapet, gjerne i et grovt terreng på samme måte som med vanlig orientering. Her kreves det styrke og fysisk utholdenhet samt gode tekniske ski ferdigheter. Det er en spennende idrett som helt sikkert har et stort potensiale i landet vårt, spesielt siden såpass mange liker å gå på ski. Innen skiorientering får man brukt sine skiferdigheter og lærer seg samtidig å bruke detaljerte kart slik at man kan finne den raskeste veien mellom kontrollpunktene. For dem som løper vanlig orientering er det også en god måte å holde formen ved like gjennom vintermånedene når det ikke er mulig å løpe normale o-løp.

Mer krevende enn langrenn

Akkurat som innen langrenn så er også skiorientering tidsmålt og den som gjennomføre løypen på raskeste tid har vunnet løpet. Men orienteringsdelen er noe mer krevende enn vanlig langrenn. Her stilles det store krav til det mentale ved at man må ha godt styr på sin kortsiktige hukommelse og utvikle matematiske evner når man skal lese kart samtidig med at man går på ski i full fart. Her går det fort i svingene når man går på smale og myke spor ute i løypen som er satt opp for dagen.

En av grunnene til at denne idretten har så mange muligheter er at det ikke krever de store forutsetninger for å arrangere løp. Dette sportsgrenen bruker ikke noen faste strukturer da det naturlige miljøet er arenaen. Arrangementer kan derfor organiseres med utgangspunkt i eksisterende ski-stadion og bruker enten de permanente skiløyper eller det spesialdesignede nettverket som har blitt brukt ved skiskyting eller langrennsløp.

Skiorientering, en sport i fremgang

Det er ikke kun i Norge at det gås løp i skiorientering. Hvert år arrangeres det VM innen skiorientering, arrangert av det internasjonale forbundet. Akkurat som med vanlig orientering så er det flere distanser og det skal kjempes om titler i Sprint, Sprint-stafett, Mellomdistanse og Langdistanse. I tillegg blir det også avholdt vanlig stafett og samtlige konkurranser gjennomføres for både menn og kvinner. At det er stor fremgang innen skiorientering kan også ses ved at de snart skal avgjøres om denne idretten blir en del av vinter-OL i 2022. Innen IOC har det vært diskusjoner om Bandy, skiorientering eller hundekjøring skal tas opp som ny sportsgren ved vinter-OL.

Inntil videre er det «kun» EM og VM i skiorientering og her har Norge allerede mange unge løpere som er på vei frem og viser et stort potensiale. Det har derfor blitt tatt ut et landslag bestående av sju løpere foran neste sesong og disse skal være med til å kjempe om medaljer ved de kommende mesterskaper. En av de fremste talentene vi har i Norge er Lars Moholdt, som samtidig er en av de mest rutinerte skiorienteringsløpere og allerede har vunnet EM-gull og medalje ved siste VM. Det skal derfor bli spennende å følge utviklingen videre i årene som kommer og se om skiorientering klarer å bli nesten like stort som vanlig orientering med tiden.