VM i orientering

Verdensmesterskapet i orienteringsløp har blitt avholdt siden 1966. Til å begynne med ble arrangementet avholdt annethvert år, men siden 2003 har det bitt arrangert hvert år. Først ble VM avholdt i to distanser, langdistanse og stafett, men fra 1991 ble det lagt til en kortdistanse og igjen i 2003 kom det enda en endring da den korte distansen ble erstattet av mellomdistansen. En ny endring er på vei og vil tre i kraft fra VM i 2019. Det har blitt bestemt fra den internasjonale organisasjonen at da skal det brukes det som kalles for skogdistanser som er langdistanse, mellomdistanse og sprintdistanse samt stafett. Dette er interessant sett med norske øyne da VM i 2019 skal arrangeres i Norge, nærmere bestemt i Østfold.

Tidligere vinnere

VM blir arrangert på forskjellige steder hvert år, men selv om orienteringsløp er en sportsgren som dyrkes over det meste av verden, så er den største interessen i Europa. Det er også grunnen til at mesterskapet som oftest blir avholdt her. De siste årene har deltakerne ved VM vært i Inverness i Storbritannia i 2015, i 2016 var de i Strømstad, Sverige og i 2017 reiste de til Tartu i Estland. Sommeren 2018 er det Riga og Latvia som står for tur. VM i Latvia vil bli ganske spesielt siden det blir første gang i historien at et verdensmesterskap blir avholdt i hjertet av en hovedstad. Det er helt sikkert mange orienteringsløpere som allerede nå ser frem til et løp på et så historisk og kulturelt rikt sted som den gamle bydelen i Riga.

De siste par årene er spesielt en nordmann gjort seg bemerket ved verdensmesterskapene i orientering. Det er Olav Lundanes som vant bronse i 2015, men allerede i 2016 hadde han forbedret seg såpass mye at det ble til gull og det samme skjedde i 2017. I 2016 vant han foran Frankrikes Thierry Gueorgiou og i 2017 var det foran Russlands Leonid Novikov og med svenske William Lind på en tredjeplass. Ved VM i 2017 forsvarte Lundanes dermed sin gullmedalje på langdistanse og han er dermed den eneste som har vunnet VM fire ganger sammen med franske Thierry Gueorgiou. Franskmannen er den mestvinnende orienteringsløperen noensinne med sine mer enn 25 VM medaljer. Når det gjelder damene så har de norske løpere ikke vært helt så sterke, men det ble til en sølvmedalje i 2015 til Mari Fasting og i 2016 vant Anne Margrethe H. Nordberg bronse og flere ungdommer begynner å vise seg frem ved store mesterskaper.

Mange nasjoner som deltar

Det er flere land enn man regner med som har flinke utøvere innen orienteringsløp. Dette kan blant annet ses ved siste verdensmesterskap i Estland, det 34. mesterskap i rekken. Mens det kun var få deltakende land ved de første mesterskapene i 1966, så var det 366 deltakere som deltok i Estland og disse kom fra 50 nasjoner. Dette er en fortsatt økning fra året før og selv om de europeiske land står sterkest, så er det mange spennende land som også deltar. Blant disse kan nevnes Aserbajdsjan, Chile, Egypt, Hongkong, Kasakhstan og enda en deltaker fra Nord-Korea.